OM OSS

Vi kan rättvända imorgon redan idag!

Vi måste förstå helheten för att kunna göra rätt

För ett rättvänt imorgon redan idag!

Ett biom eller vegetationsområde är ett stort område på jorden som kännetecknas av sitt specifika klimat samt unika växt- och djurliv. Exempel på biom på land är regnskogar, savanner och tundror, medan hav och sjöar är exempel på akvatiska biom. Biom spelar en central roll i att upprätthålla balansen i ekosystemen och är helt avgörande för livet på jorden. De utgör våra viktigaste och mest effektiva kolsänkor, vilket innebär att de lagrar koldioxid och bidrar därför till att motverka global uppvärmning i spåren av antropogena/ (människans) utsläpp av växthusgaser. Bevarande av biom är därför avgörande för att hantera den globala uppvärmningen och dess konsekvenser för både djur, människor och natur.

Sverige har en vetenskaplig historia inom klimatforskning.

År 1896 presenterade Arrhenius en vetenskaplig modell som visade hur ökade nivåer av koldioxid i atmosfären kunde leda till en ökning av jordens temperatur – det vi idag kallar växthuseffekten. Han räknade ut att en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären skulle kunna höja den globala medeltemperaturen avsevärt.

Globalt perspektiv: Arrhenius insåg att växthusgaser kunde ha en långsiktig påverkan på klimatet, vilket lade grunden för förståelsen av mänsklig påverkan på klimatet i modern tid.

För ett rättvänt imorgon redan idag!

”Att koldioxid inte skulle bidraga till global uppvärmning är lika dumt att hävda som att en tjock tröja om vintern inte skulle vara en god ide för den som vill hålla sig varm.”

Koldioxid växelverkar med och återstrålar den infraröda strålning/ värmestrålning som strålar från jorden. När detta sker ökar temperaturen i atmosfären närmast jordytan. Detta är mätbart och en sanning som inte går att förneka.