OM OSS

Studio / Ateljé

Biome/ Biome

Sverige har en lång vetenskaplig historia inom klimatforskning.

Svante Arrhenius insåg att växthusgaser kunde ha en långsiktig påverkan på klimatet, vilket lade grunden för förståelsen av mänsklig påverkan på klimatet i modern tid.

Att påstå att koldioxid inte skulle bidrager till global uppvärmning är lika dumt som att påstå att en tjockare tröja inte skulle vara en god ide att tå på sig för den som vill hålla sig varm om vintern.

Koldioxidens molekylstruktur gör att den växelverkar med den infraröda strålningen (värmestrålningen) och återstrålar denna till jorden. Detta leder till att temperaturen ökar. Redan små mängder av ökad koldioxidhalt i atmosfären ger stora effekt på uppvärmningen. Sedan den industriella revolutionens start har människans aktivitet ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären från 280ppm till dagen 425ppm.

I Sverige borde vi kanske ha en särskild anledning att vara medveten om klimatfrågor relaterade till växthusgaser om vi ser till vår vetenskapliga historia och den banbrytande forskning som vår egen Nobelpristagare Svante Arrhenius utförde. Arrhenius var en pionjär inom klimatvetenskapen och den förste att kvantifiera sambandet mellan koldioxidutsläpp och global uppvärmning.

År 1896 presenterade Arrhenius en vetenskaplig modell som visade hur ökade nivåer av koldioxid i atmosfären kunde leda till en ökning av jordens temperatur – det vi idag kallar växthuseffekten. Han räknade ut att en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären skulle kunna höja den globala medeltemperaturen avsevärt.

Koppling till dagens situation: Även om Arrhenius inte kunde förutspå de industriella utsläppens skala, är hans arbete en tidig varning om vad som händer när mänsklig aktivitet förändrar atmosfärens sammansättning.